ALES Hakkında Her Şey

yeni-ales-sistemi-hakkinda-bilgi

Yeni ALES Sistemi Hakkında Her Şey

Üniversitelerin 4 senelik bölümlerinden mezun olduktan sonra Yüksek Lisans yaparak üniversitelerde akademik personel olarak kalmak isteyenlerin girmesi gereken sınavların başında ALES geliyor. Yükseköğretim kurumları içerisinde araştırma görevlisi, uzman, okutman vs. olmak için gerekli olan ALES puanı ise üniversiteler tarafından belirleniyor. Yeterli puanı aldıktan ve diğer aşamaları geçtikten sonra yüksek lisans, doktora seviyesinde bu kadrolardan herhangi birine girilebiliyor. ALES sınavında 2017 tarihinden itibaren bu sene önceki senelere göre farklılıklar meydana gelmiş bulunuyor.

ALES sınavında 2017’den önceki senelerde toplam 160 soru bulunuyor ve bu soruları çözmek üzere 180 dakika veriliyordu. Yapılan yeni düzenlemeye göre ALES sınavında artık soru sayısı azaltılmış bulunuyor ve soru başına düşen süre de artmış bulunuyor. Yapılan düzenlemeye göre ALES sözel ve sayısal olarak ikiye ayrılmak üzere 50’şer sorudan oluşuyor. İki ayrı test şeklinde çözülecek olan bu soruların çözebilmek için 150 dakika bulunuyor. Bu yapılan yenilik ile beraber sınav stresini azaltma yolunda bir adım atıldığı ileri sürülüyor. Yeni ALES sistemi ile eşit ağırlıklı olarak puanlanamayan sistemde eşit ağırlık puanları da bulunabilir hale geliyor. Eşit ağırlık puanı sayısal ve sözel %50’şer olacak şekilde hesaplanıyor. Yazımız devam ediyor

ALES Sözel Hakkında Bilgi

Yeni ALES sisteminde de toplam 50 sorudan oluşacak olan ALES Sözel kısmında birçok konu bulunduğu gibi paragrafların boyutu da uzun oluyor. Hızlı olmayı gerektiren bu sınavda okuduğunu anlayabilmek çok ayrı bir önem taşıyor. Konular sözcükte anlam, cümlede anlam, boşluk doldurma, parçada anlamlar bütünlüğünü bulma gibi konulardan oluşuyor. Dil bilgisi alanında bir soru bulunmayan ALES sınavında asıl amaç kişilerin akıl yürütme becerilerinin nasıl olduğunu görmek oluyor.

ALES Sayısal Hakkında Bilgi

Yeni ALES sistemine göre sayısal sisteminde de toplam 50 soru bulunuyor. Matematik soruları da analiz edebilme yeteneğini, yorumsal ve çözümsel yetenekleri, sıralama yapma yeteneklerini görme amacıyla hazırlanmış sorulardan oluşuyor. Daha çok temel matematik işlemleri, problemler ve geometri gibi konulardan sorular çıkıyor. Mantığın çok ön planda tutulduğu sayısal bölümünde de hızlı olmak ve hızlı düşünmek gerekiyor.

2023 ALES Konuları ve Soru Dağılımları

2023 ALES’ e hazırlanan adaylar için “2023 ALES Konuları” ve “2023 ALES Soru Dağılımları” hakkında detaylı bilgilendirme yapacağız. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES  konularına çalışmaya başlamadan önce hangi konulardan sorumlu olduğunuzu bilmek sizler için faydalı olacaktır. YÖK ve ÖSYM müfredatına uygun olarak hazırlanmış 2023 ALES konularını ayrıntılı olarak listeleyeceğiz. İsterseniz 2023 ALES Konuları PDF dosyasını da indirebilirsiniz.

✅TAVSİYE YAZILARIMIZ✅

ALES Ne Zaman?

ALES Çıkmış Sorular PDF İNDİR

ALES Deneme PDF İNDİR

ALES'e Dair Diğer Kaynaklar

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.