Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri amacıyla Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her sene yapılacak olan bir sınavdır. YKS; 1. oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT)’den oluşan toplam üç oturumda uygulanan bir sınavdır.
Birçok adayın merak ettikleri arasında yer alan sorulardan biridir oturumların her birine katılmak zorunlu değildir TYT sınavı hariç yani TYT sınavına girmek zorunludur fakat diğer iki oturuma AYT ve YDT oturumuna katılmak isteğe bağlıdır. AYT ve YDT oturumuna katılmak isteyen adayların TYT sınavından 200 ve üzeri puan alması gereklidir. Eğer sınava giren aday bir önceki sene TYT sınavında 200 ve üzeri puan almış ve bu puanını da kullanmak istediği takdirde geçen seneki puanları kullanarak bir sonraki senenin TYT sınavına girmeden YKS ’nin AYT ve YDT oturumlarına girebilmektedir.
YKS’ de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin (geçen seneki TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) AYT ve/veya YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunludur. Eğer aday bir önlisans programına gitmek istiyorsa sadece TYT puanını kullanarak puanının yeterli olduğu bölüme gidebilir diğer oturumlara katılması şart değildir. Önlisans bölümlerini de 2 yıllık bölümleri kapsar. Bu durumu göz önünde bulundurarak sınav oturumlarına başvuru yapmanızı öneririz. Gitmek istediğiniz bölüm hangi puan türünde alım yapıyorsa ona göre sınav oturumlarına girebilirsiniz.
YKS ’nin 1. Oturumu Temel Yeterlilik Testidir. Bu oturuma katılmak zorunludur. YKS’nin ilk adımı olan TYT sınavına katılmama durumu sadece şu şekilde gerçekleşebilir. Bir önceki seneki TYT puanı 200 ve üzeri puan olan adaylar sınava katılmayıp geçen seneki puanını (200 ve üzeri olması şartıyla) kullanabilirler. Puanını kullanmak isteyen adaylar o seneki YKS ye başvuru yapması gerektiğini unutmamalıdır. ÖSYM, TYT puanı 200 ve üzeri puan olan adaylara puanını kullanmak için bir seçenek sunmaktadır. 1. Oturuma TYT sınavına katılan adaylara Türkçe’ den 40 soru, Sosyal Bilimler’ den 20 soru, Temel Matematik ’ten 40 soru ve Fen Bilimleri ’nden 20 soru testleri uygulanmakta olup toplam 120 soru sorulmaktadır. TYT sınavında adaylara 120 soruyu cevaplamak için toplamda 135 dakika verilmektedir.
TYT sınavına girecek adayların 0,5 net kuralına dikkat etmesi gerekir. 0,5 net kuralı TYT de temel derslerin testinden 0,5 net yapmanız gereken bir kuraldır. TYT Türkçe ve Matematik testlerinden 0,5 net yapmak zorundasınız eğer yapamaz iseniz TYT puanınız hesaplanmayacaktır. Yeni getirilen bu kural ile matematikten soru yaptınız fakat Türkçe den yapmak istemiyor iseniz bile en az 0,5 net yapabileceğiniz kadar soruyu yapma zorunluluğu içeriyor. Aynı şeklide matematikten soru yapmak istemez iseniz bile en az 0,5 net yapmalısınız ki TYT puanınız hesaplanabilsin. Her ikisinden soruda çözdünüz fakat Türkçe ve matematik testlerinden birinden bile 0,5 net yapamamışsanız 0,5 net zorunluluğundan dolayı puanınız hesaplanmamış olacaktır.
Sınava girecek olan adayların merak ettiği sorulardan biri TYT barajının kaç puan olduğudur. TYT barajı 150 puandır. 150 puan alan aday TYT barajını geçmiş olur. TYT 150 puan barajını geçmek isteyen bir adayın en az 15 net ve daha fazlasını yapması gerekir. Bu net sayıların en fazla temel derslerden olması barajı daha rahat geçmenizi sağlar.
YKS Puanınızı Hesaplamak İçin Tıklayınız
YKS’ nin 2. Oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri’ nde adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ‘den 40 soru, Sosyal Bilimler-2’den 40 soru, Matematik’ ten 40 soru ve Fen Bilimleri’ nden 40 soruluk testlerinden oluşan AYT sınavı toplam 160 soruluk bir kitapçıktan oluşmaktadır. Adaylara sınavın cevaplanma süresi olarak 180 dakika verilmektedir. AYT’ de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplamaktadır. Adayların okumak istekleri bölüm veya bölümlerin istedikleri puan türüne göre AYT sınavındaki testlere yönelmelidir.
AYT sınavının barajı 180 puandır. AYT sınavında 180 puan ve üzeri alamayan bir aday yani barajı geçemeyenler AYT puanı ile herhangi bir programı tercih edemez.
Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puan türlerinde alım yapan bölümleri isteyen her bir aday için TYT ve AYT sınavında ağırlıklı olarak yapmaları gereken testleri tek tek açıklayalım.
Adayın gitmek istediği bölüm sayısal puan türüne göre alım yapıyorsa aday TYT sınavında sonra AYT sınavında Fen bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundadır. TYT sınavında sayısal bölümler için puan hesaplanma ağırlıkları,
Sayısal bölüm tercih etmek isteyen aday TYT sınavında Türkçe ve Matematikten ağırlıklı olarak soru cevaplaması yüzdesi fazla olduğundan sayısal puanına önemli etki sağlamaktadır.
Aday AYT sınavı olan 2. Oturuma katıldığında Sayısal bölüm tercihi için testlerin ağırlıkları,
Sayısal bölüme gitmek isteyen adayın matematikten fazla doğru sayı bilmesi sayısal puanını arttıracaktır. Sayısal puanınızın yüksek gelmesini istiyor iseniz verilen yüzdeliklerden yola çıkarak ağırlık vereceğiniz testi belirleyebilirsiniz.
TYT ve AYT sınavlarından en az 35 net yaparsanız ki en fazla net sayınız da sayısal derslerden olması şartıyla AYT barajını geçebilirsiniz.
Sözel puan türü ile alım yapılan bölüm veya bölümlere gitmek isteyen adayların TYT sınavından sonra AYT sınavında Türk Dili ve Edebiyatı Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerini yapmaları gerekmektedir.
TYT sınavında test ağırlıkları,
TYT sınavına girmeleri zorunludur. TYT den 200 ve üzeri puan alan aday sözel bölüm puanı için asıl farkı AYT sınavında Türk Dili ve Edebiyatı Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerini çözerek yapacaktır.
Adayın sözel bölüm puanı için Türk Dili ve Edebiyatı Sosyal Bilimler-1’den
Sosyal Bilimler-2 bölümünde de
puan ağırlıklarını göz önünde bulundurarak sözel puanlarını etkileyen testlere ağırlık vermelidir. Sözel puanını yüksek tutmak isteyen bir adayın Türk dili ve edebiyatı testine ağırlık vermesi gerekir.
TYT ve AYT sınav netlerinizin toplamı en az 35 net olursa AYT barajını geçebilirsiniz. AYT de sözel bölüm için sözel derslerin testlerinden fazla net yapmanız gerekir.
Sözel puan türüne etki eden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini ortaöğretim kurumunda almayan adaylar olabilir. Bu aday ortaöğretim kurumunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olmadığından veya farklı müfredat dolayısıyla dersi almamış olabilir. Böyle bir durumda aday TYT Sosyal Bilimler testinde ve AYT Sosyal Bilimler-2 testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf olur. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan aday Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine TYT’de İlave Felsefe alanından 5 soruyu ve AYT ’de İlave Felsefe Grubu altındaki Felsefe 2 soru, Psikoloji 1 soru, Sosyoloji 2 soru ve Mantık 1 soru cevaplandırabilir.
Eşit Ağırlık Puan türüne göre alım yapan bölümlere gitmek isteyen adayların TYT sınavına girmeleri ve TYT sınavından 200 ve üzeri puan aldıktan sonra AYT sınavına girmeleri gerekmektedir.
TYT sınavında puan ağırlıkları
TYT sınavında 200 ve üzeri puan alan aday AYT sınavına girebilir. AYT sınavında adayın eşit ağırlık puanını yüksek tutması ve istediği eşit ağırlık puan türüne göre alım yapan bölüme gidebilmesi için adayın Matematik, Sosyal Bilimler-1 ve Türk Dili ve Edebiyatı testlerini çözmeleri gerekmektedir.
Eşit ağırlık puanı ile alım yapan bölüme gitmek isteyen adayın test yüzdelik ağırlıklarına bakıldığında matematik testine en fazla ağırlığı vermesi gerektiği görülmektedir. Eşit ağırlık puanında etkili olan testler matematik ki %30 etkilediği görülmektedir ayrıca Türk Dili ve Edebiyatı testide %18 etkiye sahip olduğundan Türk Dili ve Edebiyatı testine de iyi çalışılmalıdır.
TYT ve AYT sınavlarından en az 36 net yaparak barajı geçebilirsiniz. Bunun için eşit ağırlıkta Edebiyat, Sosyal-1 ve Matematik testlerinden fazla net yapmanız gerekir.
2020 YKS(AYT-TYT) Kaldırılan Konular Neler?(ÖSYM)
Yabancı dil puan türüne göre alım yapacak olan bölümlere gitmek isteyen adayların TYT sınavına girmeleri 200 ve üzeri puan aldıktan sonra YDT sınavına girmeleri gerekmektedir. YDT sınavı yani Yabancı Dil Testi, YKS’ nin 3. Oturumudur. Bu oturum Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılmakta olup her dil için ayrı soru kitapçığı vardır. Sınavda adaylara, başvuruda seçim yaptıkları yabancı dile ait 80 sorudan oluşan soru kitapçığı verilmektedir. İngilizce dilini seçen adaya 80 soruluk İngilizce testi verilmektedir diğer diller içinde aynısı geçerlidir. 80 soruluk test için adaylara sınavın cevaplanma süresi olarak 120 dakika verilmektedir.
Yabancı dil sınavının barajı 180 puandır.
Yabancı dil puan türü ile alım yapacak olan bölüme gitmek isteyen adayların TYT sınavındaki puan ağırlıkları
TYT den 200 ve üzeri puan alan aday YDT sınavına girebilir. Yabancı dil puanında test ağırlığı %60 tır. Yabancı Dil puan türü ile alım yapan bölüme gitmek isteyen adayın test ağırlığı %60 olduğundan yabancı dil testine ağırlık vermesi gereklidir.
TYT ve YDT sınavlarından toplamda en az 37 net yaparak bile barajı geçebilirsiniz. Bunun için yabancı dil testinden en fazla neti yapmanız gerekiyor.
TYT den barajı geçtiniz 150 puan ve üzeri aldınız fakat AYT/YDT sınavında 180 puan barajını geçemediniz böyle bir durumda aday TYT puanını kullanarak puanının yeterli olduğu meslek yüksek okullarının programlarına başvuru yapabilir. Bu programlar 2 yıllık (ön lisans) programlardır. Bir lisans programını tercih etmek istiyor ise adayın 180 ve üzeri puan alması gerekir.
2020 YKS(AYT-TYT) Kaldırılan Konular Neler?(ÖSYM)
Soru dağılımları ve konu listesi için teşekkür ederim. Gayet anlaşılır ve sade olmuş. Elinize sağlık. Paylaşımların devamını bekliyorum.
Teşekkür ederim bu güzel içerik için
2019 da kaldırılan konular var mı?
KYK Yurt Ücreti Alınmayacak Öğrenciler KYK yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahip öğrenciler kimlerdir? KYK’de nasıl ücretsiz kalınır? Yurt... Devamını Oku
KYK Yurt İzni Nereden Alınır? Online İzin Almak Kredi ve Yurtlar Kurumunda kalan öğrenciler, yurttan izin almak istedikleri taktirde nereye başvuraca... Devamını Oku
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile Hangi Konulara Çalışmalıyım? Yükseköğretim Kurumları sınavına ilk defa girecek adayların merak ettiği sorula... Devamını Oku
AÖF Yaz Okulu Ücretleri 2019 | Yaz okulu öğretim ücreti tutarı nedir? AÖF Yaz Okulu ücretleri; Alınan ders sayısına göre ödenecek ücret tutarl... Devamını Oku
İzmihlal nedir? izmihlal kelimesinin anlamı ne demektir? Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’ndaki izmihlal kelimes... Devamını Oku