DGS Tercihlerinde sıralama mı önemli puan mı önemli ?
Dikey Geçiş Sınavından sonra birçok adayı tercih yapma heyecanı sardı. DGS tercihleri yapan adaylar tercihlerini puana mı yoksa sıralamaya mı göre yapacak? ÖSYM kılavuzunda tercihlerin nasıl yapılacağına dair herhangi bir uyarı var mı? Adayların merak ettiği tüm bu soruların cevabını sizler için araştırdık.
DGS Tercihlerinde sıralama mı önemli puan mı önemli ?
Dikey Geçiş Sınavından sonra birçok adayı tercih yapma heyecanı sardı. DGS tercihleri yapan adaylar tercihlerini puana mı yoksa sıralamaya mı göre yapacak? ÖSYM kılavuzunda tercihlerin nasıl yapılacağına dair herhangi bir uyarı var mı? Adayların merak ettiği tüm bu soruların cevabını sizler için araştırdık.
Dikey Geçiş Sınavı sonrası yerleştirme işlemi, adayların DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır.
Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir.
Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.
Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 15 gün içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.
Bizim buradaki can alıcı sorumuz şu : Benim istediğim bölümün 2021 DGS deki taban puanı 270 benim 2022 DGS puanım da 270 yerleşme ihtimalim nedir ?
Peki bu sorunun cevabını SIRALAMAYA göre verebilir miyiz ? Tek başına veremeyiz. Ancak puana göre SIRALAMA bilgisi ile DAHA KESKİN şekilde cevap verebiliriz.
Kontenjan değişimi ve arz talep meselesi gibi parametreler de var. Bu parametrelerin cevaplarını da kesin kez önceden bilmemiz mümkün değildir. Ancak kabaca tahminlerde bulunabiliriz.
Bir ÖSYM sınavı ne kadar zor olursa (Yani Türkiye net ortalaması ne kadar düşük olursa da diyebiliriz buna) o sınavda alınan puanlar o derece artar. Niye peki böyle oluyor ? Bunun sebebi standart sapma ile ilgilidir.
2024 DGS de sayısal Türkiye net ortalaması diyelim 5 net olsun siz bu 5 netin ne kadar üzerine çıkarsanız yani (burada 5 net standart olan bir şeydir) standarttan ne kadar saparsanız (yukarı doğru olumlu sapma) puanınız o derece katlanarak artar. Türkiye ortalaması 10 net olsaydı sonuçta 60 soru olduğu için önceki 5 net örneğine göre standarttan daha az sapmış olacaktınız ve puanınıza daha az katlanarak artacaktı.
Bu arada standart sapmanın anlamını hala yanlış bilen birçok arkadaşımız var. Sanılıyor ki bir sınavda az kişi ya tarafından yapılan sorular diğerlerine nazaran daha çok puan getirir hayır her soru aynı değerdedir. Matematiğin en zor sorusu da en kolay sorusu da en az yapılanı da en çok yapılanı da aynı değerdedir.
Standart sapmaya çoğu kişi bu şekilde yanlış anlam yüklüyor. Zor sınavlarda neden puanların arttığını anladınız. Ancak artması yada azalması hiç önemli değil. Önemli olan puandır. Olayı basitleştirelim 2021 DGS de 10 soru sorulsun. 10 sorunun 10 unu yapan biri 1.olsun. 2020 dgs de yine 10 soru sorulsun 10 sorunun 7 sini yapan kişi 1.olsun. Sonuçta ne oldu ? her iki sınavında birincisi var 2021 dgs deki birincinin puanı 2021 DGS deki 1.nin puanından daha yüksek ama önemli mi değil. Sonuçta ikisi de birinci. İkisi de istediği yere yerleşir.
DGS Puana ve Sıralamaya Göre Tercih Robotu
DGS’ye Giren Birçok Adayın Puanı Yazmıyor
Merhaba, ben tek dersten kaldığım yani henüz mezun olamadıgim için öbp 40 hesaplanmış, dersi 3 ders sınavında verirsem obp 55 olacak. ÖSYM dgs puanımı tekrar hesaplar mı? Teşekkürler