YKS Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmeli? Tercihlerle İlgili Tüm Soruların Cevapları

26.07.2019
A+
A-

YKS tercihi yapan adaylar, tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Tercihlerin sıralaması nasıl yapılmalı? Tercih alanlarının tamamı mı doldurulmalı? Tercih sonuçlarında birden fazla programa kayıt hakkı olabilir mi? Tercih yaparken bazı programlarda yazan koşulların kontrollü yapılmalı mı? Koşulları sağlanmayan bir programı tercih edip kayıt hakkı kazanılırsa ne olur?

YKS Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmeli? Tercihlerle İlgili Tüm Soruların Cevapları

YKS Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmeli? Tercihlerle İlgili Tüm Soruların Cevapları

 

YKS tercihi yapan adaylar, ÖSYM tarafından açıklanan 2019 YKS tercih kılavuzuna göre üniversite tercihlerini yapacaklar. 2019-TYT puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Peki tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Tercihlerin sıralaması nasıl yapılmalı? Tercih alanlarının tamamı mı doldurulmalı? Tercih sonuçlarında birden fazla programa kayıt hakkı olabilir mi? Tercih yaparken bazı programlarda yazan koşulların kontrollü yapılmalı mı? Koşulları sağlanmayan bir programı tercih edip kayıt hakkı kazanılırsa ne olur?

 

 

 

ÖSYM tercih kılavuzu üniversite öğrencisi adaylarına tercih yaparken kılavuzluk yapıyor. 2019 YKS tercih kılavuzu, adayların tercih sırasında akıllarına takılan birçok sorunun cevabını içerisinde barındırıyor. Kılavuz içerisinde geçen tercih sırasında önemli olan bilgileri sizin için derledik. Bilgiler ÖSYM tercih kılavuzundan, en çok sorduğunuz soruların cevabı niteliğinde tercih kılavuzundan alınıp derlenmiştir. Tercih kılavuzunun tamamını okuyup incelemenizde fayda vardır. YKS tercih kılavuzunun tamamını indirmek için tıklayınız….

 

 

 

ÖSYM tercih kılavuzundan alınan mutlaka bilinmesi gereken soruların cevaplarındaki bilgileri dikkatlice okuyunuz. YKS tercihlerinde size yardımcı olacak bilgilerdir. Bu bilgilerle YKS tercih robotundan tercihlerinizi daha sağlıklı yapabilirsiniz.

 

 

 

1) Merkezî Yerleştirme İçin Tercih İşlemi Nasıl Yapılacaktır?

Adaylar, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

 

 

2) Adaylar Yükseköğretim Programlarına Nasıl Yerleştirilecektir?

Adaylar, Tablo-3’teki ön lisans, Tablo-4’teki lisans programlarına;

  1. a) TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları,
  2. b) Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
  3. c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.

 

 

3) Yükseköğretim Programına Yerleştirilen Adayların Obp’lerinin Çarpılacağı Katsayılar Kaçtır?

2019-YKS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olan adayların, 2020-YKS’ye girdikleri takdirde, OBP’lerinin çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşürülecektir. Kırık OBP Nedir? Hangi Koşullarda OBP Kesilir? yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

 

4) Merkezi Yerleştirme Yapılacak Yükseköğretim Programlarının Kontenjan Ve Koşulları Nelerdir?

Tablo 3’te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4’te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4’ten sonra yer almaktadır.

 

 

5) YKS tercihi yaparken nasıl bir sıra izlenir?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak YKS tercih kılavuzunda olan Tablo3 ve Tablo4’ ten tercih yapabilecekleri programları belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

 

 

6) Tablo3 veya Tablo4 ten neye göre tercih yapmalıdır?

Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını, 2019-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebilirler. Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını, 2019-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilirler.

 

 

7) Tablo3 veya Tablo4 ten yapılan tercihlerin sıralaması nasıl olmalı?

Her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4‘ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

 

 

8) Tercih alanlarının tamamını mı doldurmalıyız?

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir.

 

 

9) Tercihler yaparken bazı programlarda yazan koşulların kontrollü yapılmalı mı?

Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarının kontrolünün yapılması gerekir. Tam olarak koşulları karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız ÖSYM tarafından kontrol edilmeyecektir.

 

 

10) Koşulları sağlanmayan bir programı tercih edip kayıt hakkı kazanırsak ne olur?

Merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır.  Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır.

 

 

11) Tercih işlemlerini son kez kontrol ederken nerelere dikkat etmeliyim?

Tercihlerinizi son olarak şu açılardan bir kez daha kontrol etmenizde fayda vardır:

Listenizdeki programların kılavuzda “bakınız/koşullar” olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?

Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?

Listenize yazdığınız programların kodunu ve adını bir kez daha kontrol ediniz?

Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, “Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım.” demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?

Bütün bu kontrollerden sonra tercih bildirim işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

12) Tercihlerimin ÖSYM’ ye ulaştığını nasıl anlayabilirim?

Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2019-YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini mutlaka görünüz.

 

 

13) Tercihlerimi yaptıktan sonra tercih süresi içerisinde tercihlerimde değişiklik yapma hakkım var mı?

Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır (Tercihlerin tümüyle iptali yapılmaz.).

Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Nılgun dedi ki:

    Gecen yıl ki yks puanımla tercıh edebılırmıyım

    1. ÖSYMLİ dedi ki:

      Merhaba, TYT puanınız 200 ham puan ve üzeri olması durumunda kullanabilirsiniz.