BESYO Nedir? BESYO Bölümleri Neler? (Detaylı Bilgi)

26.10.2023
A+
A-

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO), son yıllarda çok fazla tercih edilen okullar arasında yer alıyor.  Bu yoğun ilginin BESYO içerisinde çeşitli bölümlerin yer alması ve mezun olunca birçok iş olanağını sağlaması olabilir. Bu iş olanakları nelerdir? BESYO’yu kimler tercih edebilir? BESYO nasıl kazanılır? BESYO’da hangi bölümler vardır? Özel yetenek sınavı nedir? Sorularına kısaca değinelim. Beden eğitimi ve spor yüksek okulunu tercih edecek bir öğrenci adayı iseniz bu bilgileri okuyup, taban ve tavan puanlarını inceleyerek tercihte bulunabilirsiniz.

BESYO Nedir? BESYO Bölümleri Neler? (Detaylı Bilgi)

BESYO Nedir? BESYO Bölümleri Neler? (Detaylı Bilgi)

“BESYO Nedir?” Beden eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO), sportif faaliyetlere ilgisi olan veya bir spor dalına ilgisi olup bu konuda kendini geliştirmek, uzmanlaşmak isteyen adayların tercih ettiği bir okuldur. Bu okullarda öğretmenlik eğitimi, spor yöneticiliği eğitimi, tercih edeceğiniz spor dalına göre uzmanlık eğitimi ve rekreasyon eğitimleri verilen bölümler bulunmaktadır. Her bölümün ayrı ilgi alanları bulunur. Adayların kendilerini yeterli gördükleri veya seçeceği bölümde ilerleyebileceğini düşündükleri bölümleri tercih etmesi önerilir.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan mezun olan adayların en çok tercih ettiği beden eğitimi ve spor öğretmeni olmaktır. Bunun için adayın BESYO’ dan beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünü tercih etmesi gerekir. Diğer bölümleri okuyan adaylarda pedagojik formasyon alarak öğretmenlik yapabilir. 2019 yılı itibariyle Beden eğitimi ve spor öğretmenliğine de diğer öğretmenliklerde olduğu gibi alan eğitimi sınavı geldi. MEB’e bağlı bir okulda öğretmenlik yapmak isteyen adayları alan eğitimi sınavında başarılı olup atanması gerekir.

BESYO hangi puan türünden alıyor?

BESYO için üniversiteler özel yetenek sınavları ile alım yapabildiği gibi bazı üniversiteler TYT puanı veya AYT puanı ile alım yapabiliyor. Bu farklılıklar üniversiteden üniversiteye değişmektedir. TYT puanı yeterli olan adaylar ÖSYM tercihleri ile beden eğitimi ve spor yüksekokullarını tercih edebilirler. Özel yetenek sınavı ile alım yapan üniversiteleri tercih etmek isteyen adaylar ise üniversitenin özel yetenek sınavına girip başarılı olması gerekir. Özel yetenek sınavında TYT ve OBP’nin etkisi olduğundan TYT ve OBP puanının yüksek olması size avantaj sağlayacak.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO), son yıllarda çok fazla tercih edilen okullar arasında yer alıyor.  Bu yoğun ilginin BESYO içerisinde çeşitli bölümlerin yer alması ve mezun olunca birçok iş olanağını sağlaması olabilir. Bu iş olanakları nelerdir? BESYO’yu kimler tercih edebilir? BESYO nasıl kazanılır? “BESYO’ da hangi bölümler vardır? Özel yetenek sınavı nedir? Sorularına kısaca değinelim. Beden eğitimi ve spor yüksek okulunu tercih edecek bir öğrenci adayı iseniz bu bilgileri okuyup, BESYO taban ve tavan puanlarını inceleyerek tercihte bulunabilirsiniz.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunu kimler tercih edebilir?

Beden eğitimi ve spor yüksekokulu için adayların TYT sınavından 150 puan ve üzeri almaları gerekir ama milli sporcular için TYT 130 puan ve üzeri almak tercih için yeterlidir. Bu adaylardan sportif faaliyetlere ilgisi olan ve fiziki olarak bölümün gerektiklerini yerine getirebilecek kişilerin tercih etmesi önerilir. Belli bir sınırlaması yoktur genel olarak puanı yeterli olan veya üniversitenin özel yetenek sınavından başarılı olan her aday bu bölümü okuyabilir. Sportif geçmişi olma zorunluluğu yoktur.

TIKLAYINIZ

2022_besyo_taban_puanlari_tyt_2_yilli_4_yillik

Beden eğitimi ve spor yüksek okulunda hangi bölümler vardır?

BESYO’ da tercih edilebilecek 4 bölüm bulunuyor. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü, Antrenörlük Eğitimi bölümü, Rekreasyon bölümü ve Spor Yöneticiliği Bölümleridir. Bu bölümleri kısaca tanıtmak gerekirse:

✅ Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü yer almaktadır. Öğrenim süresi 4 yıldır. Beden eğitimi ve spor öğretmenliğinin dersleri alan eğitimi ve genel kültür dersleri, öğretmenlik formasyon dersleri, zorunlu ve seçmeli derslerde program içerisinde yer alır. Bu bölümü özel veya MEB okullarında beden eğitimi ve spor öğretmeni olarak çalışmak isteyen adaylar tercih edebilir.

 

✅ Antrenörlük Eğitimi bölümü yer almaktadır. Antrenörlük Eğitimi bölümünün amacı seçmiş olduğunuz spor dalıyla (basketbol, voleybol, futbol, tenis… vb.) ilgili tüm bilgi, beceri ve tutumu kazandırmaktır. Seçilen alanda en üst seviyede spor bilgisi ve antrenman bilgisi verilmektedir. Öğrenim süresi 4 yıldır. Pedagojik formasyon alarak Beden eğitimi ve spor öğretmenliği yapma hakkı kazanılabiliyor.

 

✅ Rekreasyon bölümü yer almaktadır. Bu bölümde serbest zamanda yapılan aktivitelerin eğitimini, rekreasyon yönetimiyle ilgili bilgi beceri ve tutumların eğitimini verir. Öğrenim yılı 4 senedir. Dersler içerisinde birçok spor aktivitesinin eğitimi verilmektedir. Pedagojik formasyon eğitimi alınarak Beden eğitimi ve spor öğretmenliği yapılabilir.

 

✅ Spor Yöneticiliği Bölümü yer almaktadır. Bu bölümde spor yönetici yetişmek için gerekli eğitimler, Spor yöneticiliğinde gerekli kişilik özellikleri sağlayıcı eğitimler verilir. Öğrenim süresi 4 yıldır. Pedagojik formasyon eğitimi alınarak Beden eğitimi ve spor öğretmenliği yapılabilir.

Beden eğitimi ve spor yüksek okulunu nasıl kazanılır?

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunu için TYT sınavına ya da üniversitelerin özel yetenek sınavına girip başarılı olunarak kazanılmış olunur. TYT sınavından 150 ve üzeri puan almak gerekir. TYT sınavından 150 ve üzeri alan aday üniversitelerin BESYO taban ve tavan puanlarına göre tercih yaparak puanı yeten üniversiteyi kazanır. Bazı üniversiteler AYT sınavındaki başarıya göre de alabiliyor. Bu yüzden girmek istediğiniz üniversiteye göre hangi sınavlara girmeniz gerektiğini belirlemelisiniz.

Özel yetenek sınavı ile alım yapan üniversiteler de ise sitelerinden yayımladıkları tarihlerde özel yetenek sınavı yaparlar bu sınavdan başarılı olan adaylar o üniversiteyi kazanmış olur. Özel yetenek sınavında TYT, OBP ve yetenek sınavı puanın yeterli olması ile üniversiteye kayıt hakkı kazanılır.

 

BESYO özel yetenek sınavlarında TYT, OBP ve yetenek sınavı sonucunun yüzde kaçı etkilidir?

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu kazanmada TYT puanı %30, OBP puanı %15 ve özel yetenek sınavı %55 etki etmektedir. Özel yetenek sınavının etkisi ne kadar çok olsa da TYT ve OBP’ nin yüksek olması da o derece önemlidir.

 

Özel yetenek sınavları nelerdir? Üniversiteler özel yetenek sınavların hangisini uyguluyor?

Özel yetenek sınavları üniversitelerin düzenlediği sınavlar olduğundan birkaç çeşidi vardır. Bu sınavlar koordinasyon parkuru, branş sınavı, özgeçmiş değerlendirilmesi, atletizm sınavı ve motorik testler, sözlü mülakat sınavı vs. olarak ayrılıyor. Üniversiteler de bu sınavlardan bir tanesi veya birkaçı uygulanabiliyor. Bu sınavların hangisinin yapılacağının belirlenmesi üniversitelerin tercihidir.

TYT ile tercih edilen üniversite dışında aynı zamanda üniversitelerin özel yetenek sınavına girilebiliyor mu?

TYT puanı ile alan bir üniversiteyi tercih yaptınız ve üniversitelerden puanınızın yeterli olduğu bir üniversiteye yerleştiyseniz özel yetenek sınavlarına katılmadan yerleştiğiniz üniversiteye kayıt yapma hakkı kazanmış oluyorsunuz. TYT puanınızla tercih yaptığınız ve yerleştiğiniz üniversite dışında aynı zamanda özel yetenek sınavı ile alan başka bir üniversitenin özel yetenek sınavına da katılabiliyorsunuz. Bu özel yetenek sınavı ile alan üniversite de başarılı olup kayıt hakkı kazanırsanız isterseniz diğer TYT ile kazandığınız üniversiteden kaydınızı sildirip, özel yetenek sınavı ile kazandığınız üniversiteye kayıt yapabiliyorsunuz. Kazandığınız iki üniversiteden birini seçme hakkını sahipsiniz.

 

BESYO’ da çift ana dal nasıl yapılır?

Çift ana dal yapabilmeniz için okuduğunuz üniversitenin çift ana dal hakkı vermiş olması gerekir. Bölümler arası çift ana dal hakkı tanıyan üniversitelerde genel not ortalaması 100 üzerinden en az 70 olan öğrencilerden başarı sıralaması da %20’lik dilimde en üstte olan öğrenciler kabul edilir. Çift ana dal hakkını kazanan adayında bu alanda başarısının tek seferlik ortalamayı düşürme hakkı vardı. Bir sonrakinde düşerse çift ana dal yaptığı programdan kaydı silinir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.