TYT Puanı Bir Sonraki Sene Kullanma | Sorular ve Cevaplar

13.05.2020
1.557
A+
A-

Üniversiteye giriş sisteminin değişmesiyle birlikte YÖK ve ÖSYM tarafından alınan karar ile TYT Puanı iki yıl süre ile geçerli olması kararlaştırıldı. Bu yeni gelen TYT puanı bir sonraki sene kullanma kavramı beraberinde birçok soruyu da getirdi. Uygulamanın henüz yeni olması hasebiyle Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanan pek çok aday bu konuda soru sormaktadır. Osymli.com olarak yüzlerce soruya elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Bu yazımızda sizlere, bir önceki senenin TYT puanını kullanmak ile ilgili sıkça sorulan soruları derleyip soru cevap şeklinde sunacağız.

TYT Puanı Bir Sonraki Sene Kullanma | Sorular ve Cevaplar

TYT puanı bir sonraki sene kullanma ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Üniversiteye giriş sisteminin değişmesiyle birlikte YÖK ve ÖSYM tarafından alınan karar ile TYT Puanı iki yıl süre ile geçerli olması kararlaştırıldı. Bu yeni gelen TYT puanı bir sonraki sene kullanma kavramı beraberinde birçok soruyu da getirdi. Uygulamanın henüz yeni olması hasebiyle Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanan pek çok aday bu konuda soru sormaktadır. Osymli.com olarak yüzlerce soruya elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Bu yazımızda sizlere, bir önceki senenin TYT puanını kullanmak ile ilgili sıkça sorulan soruları derleyip soru cevap şeklinde sunacağız.

 

1- Soru: TYT puanı bir sonraki sene kullanmak için kaç puan almalıyım?

Cevap: Eğer TYT puanınızı bir sonraki sene kullanmak istiyorsanız ham 200 puan ve üzeri olmasına dikkat ediniz. Ham puan demek OBP puanı eklenmemiş şeklidir.

2- Soru: TYT puanı hangisi yüksekse o puan mı kullanılacak?

Cevap: Son iki sene YKS’ye girdiğinizi var sayalım. İki adet TYT puanınız oluyor. ÖSYM bu durum için yüksek puan hangisi ise onun geçerli olacağını kılavuzda belirtmiştir. ( Hem 2019-TYT sınavına girerek Dönüştürülmüş Puanı olan, hem de 2020-TYT sınav puanı bulunan bir adayın yüksek olan puanı, adayın 2020-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır. YKS 2020 Kılavuzu Sayfa 33)

 

3- Soru: Bir önceki TYT puanımı nasıl kullanacağım? (Her iki sene de girdim)

Cevap: Her iki sene de sınava giren adaylar TYT puanını kullanmak için herhangi bir şey yapmalarına gerek yok. ÖSYM sonuç kağıdında dönüştürülmüş puan kısmında tercih yapmanız için kullanacağınız puan yazacaktır.

 

4- Soru: Bu sene YKS’ye girmeden geçen seneki TYT puanımı nasıl kullanacağım?

Cevap: Bir önceki senenin TYT puanını sınava girmeden kullanmak için aday işlemleri sayfanızdan YKS’ye başvuru yapmalısınız. Başvuru esnasında sınava girmek istemediğinize dair olan kısmı işaretleyerek başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. 2020 yılı için başvuru ücretiniz 20 TL olarak belirlenmiştir. Bunu yatırdıktan sonra başvurunuz geçerli olacaktır. Aşağıdaki resimden inceleyebilirsiniz.

tyt_puani_seneye_nasil_kullananilir_tyt_puani_kullanma

 

5- Soru: “Geçen sene TYT’den 200 üzerinde puan aldım. Tercih yaptım yerleştim fakat gidip kayıt yaptırmadım/dondurdum/kayıt yaptırdım fakat vazgeçtim”  bu sene TYT puanımı kullanabilir miyim?

Cevap: Bir önceki sene TYT puanınızı kullanarak tercih yaptığınız için puanınızı kullanamazsınız. Üniversiteye gidip gitmemeniz durumu değiştirmez. YKS tercih sonuç belgesinde yerleştirildiyseniz puanınız kullanıldı olarak kabul edilir.

 

6- Soru: TYT iki sene/yıl/2 geçerli demek ne kadar bir zamanı kapsıyor?

Cevap: Bu soruyu örnek üzerinden cevaplayalım. Örneğin 2020 YKS’ye girdiniz. TYT’den 250 puan aldınız. Bu puanı 2021 yılında da kullanabilirsiniz fakat 2022’de kullanamazsınız çünkü ilk olarak girdiğiniz sene olan 2020 yılında kullandınız sonra bir yıl sonra tekrar kullandınız. Böylece iki yıl oluyor.

 

7- Soru: Geçen sene YKS’ye girdim. Dört yıllık bir bölüm tercih ettim. Yani AYT puanımı kullandım. Bu sene YKS’ye girmeden TYT puanımı kullanabilir miyim?

Cevap: Kullanabilirsiniz fakat OBP puanınız kesintiye uğrayacaktır. 

 

8- Soru: Bir önceki TYT puanımı kullanacağım. Bu sene yalnızca AYT’ye girmek istiyorum. Nasıl başvuru yapacağım?

Cevap: ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından başvuru işlemlerinizi yaparken son aşamada sizlere girmek istediğiniz oturumlar sorulacak. Girmek istediğiniz oturumları o kısımdan seçebilirsiniz. Aşağıdaki görselden de inceleyebilirsiniz.

tyt_puani_seneye_nasil_kullananilir

 

9- Soru: Bir önceki sene TYT puanımla Açıköğretim Fakültesini tercih ettim. Fakat okumaktan vazgeçtim. Bu sene bir önceki senenin TYT puanını kullanabilir miyim?

Cevap: Kullanabilirsiniz fakat OBP puanı kesintiye uğrayacaktır. Bir önceki senenin puanını kesintisiz olarak kullanabilmeniz için tercih yapmamış olmanız gerekiyor. Açıköğretim fakültesi olması durumu değiştirmez.

 

10- Soru: Bir önceki senenin TYT puanı nasıl hesaplanacak? Sıralama yapılırken adaletsizlik olmaz mı?

Cevap:  TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, sınavdaki başarı sıraları dikkate alınarak yüzdelik dilim değerleri hesaplanacaktır. Sonraki senenin TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların başarı sıraları dikkate alınarak yüzdelik dilim değerleri aynı şekilde hesaplanacaktır. Örneğin: 2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların yüzdelik dilim değerleri referans alınarak, 2020-TYT’de bu yüzdelik dilim değerlerine karşılık gelen 200-500 puan aralığındaki puanlara dönüştürülecektir. Bu puan, “Dönüştürülmüş Puan” olarak adlandırılacaktır. Dönüştürülmüş Puanlar, 200-500 puan aralığında olmak üzere, adayların 2019-TYT sınav puanlarından daha yüksek veya daha düşük olabilecektir. Dönüştürülmüş puan nedir? Merak eden arkadaşlar okumak için tıklayınız.

 

11- Soru: TYT puanım 200 puan ve üzerinde fakat AYT puanım çok düşük. Yine de TYT puanımı bir sonraki sene kullanabilir miyim?

Cevap: AYT puanının düşük veya yüksek olması TYT puanını kesinlikle etkilemez. AYT’den çok düşük alsanız dahi TYT ham puanın 200 ve üzerindeyse tabi ki kullanabilirsiniz.

 

12- Soru: TYT puanı AYT’ye ekleniyor / etkiliyor  mu?

Cevap: TYT puanı AYT puanı hesaplanırken kullanılır. Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puanları için ağırlık katsayıları değişmektedir. Örnek: Adayın gitmek istediği bölüm sayısal puan türüne göre alım yapıyorsa aday TYT sınavında sonra AYT sınavında Fen bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundadır. TYT sınavında sayısal bölümler için puan hesaplanma ağırlıkları: Türkçe %13, Sosyal Bilimleri  %7, Temel Matematik %13, Fen Bilimleri %7 şeklindedir. Sayısal bölüm tercih etmek isteyen aday TYT sınavında Türkçe ve Matematikten ağırlıklı olarak soru cevaplaması yüzdesi fazla olduğundan sayısal puanına önemli etki sağlamaktadır. Diğer alanların etki yüzdeleri için tıklayınız.

 

Aşağıdaki Sorular ÖSYM 2020 YKS Sıkça Sorulan Sorular Kılavuzundan Alınmıştır.

 

13- Soru: 2019-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2020-YKS’ye girmek zorunda mıyım?

Cevap: 2019-TYT puanı 200 ve üzeri adaylar istedikleri takdirde bu puanlarını 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2020-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanabilirler ancak, bu adayların 2020-YKS’ye başvuru yapmış olmaları zorunludur. Bu adaylar isterlerse 2020-TYT’ye girmeden AYT/YDT oturumlarına girebilirler veya isterlerse 2020-TYT ve AYT/YDT oturumlarının tümüne de girebilirler. Ayrıntılı bilgi kılavuzda yer almaktadır.

 

14- Soru: 2019-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2020-YKS’ye bu puanım nasıl dahil edilecek?

Cevap: 2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, 2020-TYT nihai sınav puanlarının belirlenmesi ve bütün adayların 2020-TYT nihai başarı sıralarının oluşmasına ilişkin ayrıntılı bilgi kılavuzda yer almaktadır.

 

15- Soru: 2019-TYT puanım 200’ün üzerinde 2019 yılı SAY, SÖZ, EA veya DİL puanımla bir lisans programına yerleşmek için tercihte bulunabilir miyim?

Cevap: 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile adayların 2019 yılı AYT ve YDT puanları 2020 yılında geçerli değildir. 2020-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir programa yerleşmek isteyenlerin (2019-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2020-AYT ve/veya 2020-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunludur. Ayrıca bu adaylar istedikleri takdirde 2020-TYT’ye de girebilirler.

 

16-Soru: Hem 2019-TYT puanım 200’ün üzerinde hem de 2020-TYT’ye girmek istiyorum, mümkün mü? Bu durumda hangi puanım geçerli olacak?

Cevap: 2019-TYT puanı 200’ün üzerinde olan adaylar istedikleri takdirde başvurularını yaparak 2020-TYT’ye de girebilirler. 2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların puanı kılavuzda ayrıntılı olarak belirtildiği şekilde dönüştürülerek adayın Dönüştürülmüş Puanı bulunacaktır. Hem 2019-TYT sınavına girerek Dönüştürülmüş Puanı olan hem de 2020-TYT sınav puanı bulunan bir adayın yüksek olan puanı, adayın 2020-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır.

17- Soru: 2019-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2020-YKS’ye girmeden 2019 puanımla Özel Yetenek Sınavlarına başvurmak istiyorum. 2020-YKS’ye başvuru yapmak zorunda mıyım?

Cevap: 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2020 yılında sadece “Özel Yetenek Sınavı” sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyenlerin 2019-TYT Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2020-YKS başvurularını yapmaları gerekmektedir.

TYT Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler için Tıklayınız

 

Aklınıza takılan soruları aşağıdaki yorumlar kısmından sorabilirsiniz. Değişen ve güncellenen kısımlar oldukça yazımızı yenileyeceğiz. Herkese başarılar dileriz.

ÖSYMLİ
ÖSYMLİ
Güncel eğitim haberleri, sınavlara yönelik kitap önerileri, sınav konuları ve çeşitli ders kaynakları ile çalışmalarınıza yardımcı olmaya çalışıyorum.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 12 YORUM
  1. Zeynep dedi ki:

    Ben bu yıl ayt tercih. Yaptım ama üniversite gitmek istemedim şimdi müzik bölümümüne hazırlanıyorm yetenek. Sınavı olduğu için tyt alıyor ben tyt puanımı kullanabilirmiyim

    1. ÖSYMLİ dedi ki:

      Merhaba Zeynep, sorunu tam anlamadım fakat varsayım üzerinden cevaplayayım. Geçen senen AYT puanını kullanıp tercih yaptın ama üniversiteye gitmedin sanırım. Eğer öyleyse TYT puanını tekrar kullanırsan OBP puanın kesintiye uğrar çünkü tercih yapmış ve bir üni. kazanmışsın. Sınava tekrar girmelisin yalnız OBP puanın kırılacak hatırlatmak isterim. İyi çalışmalar dilerim.

  2. Nevcan Gemici dedi ki:

    Merhaba. Ben bu yıl tyt’ye hazırlandım. 2021 yılında da ayt çalışarak 2020 tyt puanımı kullanmak istiyorum. Koronadan önce hiçbir sorun yoktu ama korona döneminde sınav 165 dakika oldu ve bunun sistemde değişiklik yapmasından korkuyorum. Yani 2020 tyt puanı geçerli olmayacak deme ihtimalleri var mı? 165 dakika oldu fakat yine de 2021de tyt puanımı kullanabilir miyim net bir bilginiz varsa yardımcı olur musunuz? Şimdiden çok teşekkür ederim

    1. ÖSYMLİ dedi ki:

      Merhaba, Bu sene için puanınızı kullanabilirsiniz. Herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Son dakika değişikliği yapmazlar. Zira pek çok öğrenci mağdur olur. Bu günlerde bu tür sorular çok soruluyor. Korkmanıza gerek yok.

  3. zeynep dedi ki:

    Geçen sene tyt e girmiştim puanım 200ün üzerinde. Bu yıl da girecektim normalde başvuru yapmıştım ama covid nedeni ile girmek istemiyorum. geçen seneki tyt puanımı kullanabilir miyim?

    1. ÖSYMLİ dedi ki:

      Sistem yüksek olan puanı değerlendirmeye alacağı için girmezseniz geçen seneki puan geçerli olur.

      1. Merve dedi ki:

        Ben bu sene tyt ye girdim puanım 185 ve obp eklenince 227 oluyor ben bu tyt puanımı 2021 de kullanıp sadece ayt ye girebilir miyim?

        1. ÖSYMLİ dedi ki:

          TYT puanınızı iki yıl kullanabilmek için ham 200 üzerinde olmalıdır.

  4. İsimsiz dedi ki:

    Geçen yıl ki ham puanım 152 yerleştirme puanı ile birlikte 201 oluyo ben bu puanı bu sene kullanmak istiyorum peki kullanabilir miyim bu sene cidden sınav yüzünden çok hüsrana uğradım bu yıl ÖSYM psikolojik olarak çok etkiledi geçen yılki puanımı kullanma kararı aldım ondada sizin bu yazınızı okuyunca yıkıldım kullanma şansım var mı yani?

    1. ÖSYMLİ dedi ki:

      TYT puanınızı iki yıl kullanabilmeniz için ham 200 ve üzeri puanınız olması gerekiyor. Maalesef siz kullanamıyorsunuz.

  5. Mehmet dedi ki:

    Benim sorum ben bu sene sınava girdim ve tercihimi kaydımı yaptırdım ama ben bir dahaki seneye kunlandığım ham tyt puanını tekrar kunlanabilirmiyim

    1. ÖSYMLİ dedi ki:

      Tekrar kullanabilirsiniz fakat OBP kesintisi olacaktır.